Новите неща

February
2023

Представяне на серия "20 малки чудеса"

February 2023
Огромни благодарности на всички гости, които станаха част от представянето на изящно-декоративната серия “20 малки чудеса”, създадена специално за 20-годишнината на марката Acrista Art. Нарисувана импулсивно, почти на един дъх, серията се роди от огромното ми желание и ентусиазъм да създам нещо ново и то - с почти детско любопитство към експеримента и креативността в най-чистата й форма. Мини чудесата са симбиоза между приложното и изящното, те са украсени със силен релеф, структурна паста, вградени елементи, бижута, морски съкровища и ефектна комбинация на акрил - металик с маслени бои. Обгърнати са от стилни одежди от черен мат и са поставени зад почти невидимо музейно стъкло. Представянето им се състоя в елегантната и вдъхновяваща атмосфера на Astella Home, където се разговорихме приятно нa чаша ароматно кафе в съботния следобед и всички бяхме единодушни, че Малките творения задължително трябва да се разгледат наяве, за да се усети истинската им сила и очарование. Специални благодарности на Астела Хоум за любезно предоставеното за събитието пространство. Малките чудеса, които все още са налични, ще можете да разгледате наяве, ако посетите ателието ми за клиенти в кв. Гео Милев, а за покупки посетете раздел Портфолио/Оригинални картини тук на сайта. Благодаря и на Мариета Спасова, която се погрижи за прекрасните фотографии по време на представянето. Серията “20 малки чудеса” посвещавам на Марги, моята майка, която ни напусна неочаквано в края на месец януари 2023, но успя преживе да види малките красоти и ме подкрепяше докрай в реализацията на проекта.
November
2018

Участие в конференцията Women. Speak. Live. 2018

November 2018
Да бъда част от конференцията Women. Speak. Live. беше едновременно удоволствие, предизвикателство и удовлетворение. В панела “Високо в небето: мечтите на смелите”, в който гостувахме с Лидия Русева, Ръководител полети, си говорихме за това, кога сме “високо в небето”, променят ли се мечтите ни през годините, какви са митовете и клишетата, предизвикателствата и ограниченията на професиите ни, кога сме смели, и наред с много други неща, има ли формула за успех, която сме формулирали за себе си. Women. Speak. Live. е събитие, в което си дават среща едни от водещите гласове на жените-лидери в света на бизнеса, предприемачеството, културата и политиката в България. То е източник на вдъхновение, подкрепа и свързване по между им, за да се превърне в основа за надграждане на тяхната увереност, лидерски потенциал и бизнес нюх. Благодаря на организаторите за поканата за участие!
December
2016

Изложба "Изящна и огнена"

December 2016
Първата вечер на месец декември се превърна в истински празник за мен и многобройните гости на откриването на новата ми изложба, приютена в артистичното пространство на галерия The Art Foundation. След като три години отсъствах от арт сцената, за мен беше неописуемо вълнение да представя силната и завладяваща изложба, която нарекох “Изящна и огнена”. Пространството на галерията се изпълни до край от десетки почитатели от сферата на бизнеса, медиите и изкуството, които дойдоха да се насладят на моите нежни и пламенни маслени платна. Щастлива съм, че те възторжено се потопиха в моя свят на ефирност, интимност и стихия и заедно създадохме една магична атмосфера. Вечерта на откриването на изложбата представих и новия Acrista Арт каталог, в който освен фигуративни маслени картини, включихме и мои стихове, импресии, размисли за процеса на рисуване и снимков материал от ателието, в което работя.
April
2013

10 години acrista.com

April 2013
Дойде време и за 10-ти творчески рожден ден! Вечерта открихме с изненада за гостите - краткия документален филм за мен, заснет специално за случая. Последва впечатляваща ретроспекция на мои картини от 2003 година до днес под формата на 3D мапинг проекция върху балерината Памела Пандова. Тя беше облечена в специално създадена за събитието рокля, върху която бяха проектирани картините от изминалото десетилетие. Роклята за мапинга беше дело на дизайнерката Мариана Панайотова. След представянето на видео материала и 3D мапинг шоуто, дойде моментът и за представянето на експозицията от 13 творби, подбрани специално за събитието „10 години магия”. За мен като рожденик също имаше огромна изненада – 30-килограмова триетажна торта, подготвена специално от моя вдъхновена клиентка, с мотиви от притежаваната от нея картина “Индигово сърце”.
November
2012

Представяне на книгата "Южна кръв"

November 2012
Повече от 200 души се събраха в Студио 5 за премиерата на книгата „Южна кръв” на д-р Йорданка Господинова. В стила на южната кръв, вечерта започна с огнено пасо добле. Гостите се насладиха на част от стиховете от „Южна кръв” под звуците на цигулката на Орлин Цветанов и китарата на Бисер Иванов и кадифения глас на Елена Петрова. Двамата музиканти, които са част от Оркестъра на примата Лили Иванова, бяха подготвили изцяло авторска музика, специално за представянето на лириката на Йорданка Господинова. Студио 5 беше украсено от картините от корицата на “Южна кръв”, рисувани по стиховете от книгата от художничката Александрина Караджова. „Пожелавам на всяка жена да може да вземе частица от тази страст и лудост, която Дани ни дава с тази книга. А на всички мъже – да открият по една жена с южна кръв в своя живот.”, каза Надежда Захариева, редактор на книгата. И още: “Какво, ако не „любов, която блика като ручей“, са стихотворенията на Йорданка Господинова, събрани във втората ù книга „Южна кръв“! Огледа ли се читателят в този любовен ручей, ще види отразена в него своята собствена душа, ще възкреси своите споделени и несподелени чувства, ще преживее своите щастливи и нещастливи мигове, ще полети със своите луди мечти през пространство и време. За да се превърне в част от вселената на любовта, сътворена от поетесата. Всеки, който прочете „Южна кръв“, който отпие от тази „любов, която блика като ручей“, поне в мислите си ще отрече „всички праведни навици“ и животът му ще стане „грях и свобода“.
September
2012

Благотворителна изложба в Бургас

September 2012
В началото на новия сезон в бургаската галерия “Vox” бе открита благотворителна изложба - базар, която даде начало на Кампания “Код Оранжево: Малки стъпки към големите промени” на Български фонд за жените и Движение “Милион жени за милион добрини. В изложбата се представиха Александрина Караджова (картини) и Светлана Гачева (бижута от стъкло). Към тях се присъедини и бургаското издателство Божич. Половината от приходите от продажбата на картини, бижута и книги на благотворителното събитие бяха дарени за реализиране на Програма за превенция на домашното насилие, чрез работа с родители, деца и учители в детски градини и училища. Програмата цели да намали риска от насилие в дома и училище, да изгради здравословна учебно-възпитателна среда чрез подобряване на взаимодействието между семейство и училище и стимулиране на отговорно и позитивно родителство. Със събраните средства Движение Милион жени за милион добрини ще подкрепи проект “Деца и семейства без насилие “ на SOS Детски селища България - Велико Търново. Благотворителната изложба - базар се състоя в галерия Vox, която за втори път подкрепя дарителски инициативи на Български фонд за жените като предоставя пространството на галерията за тяхното реализиране.
March
2012

Изложба "Енигма"

March 2012
Истински празник на женствеността настъпи с откриването на мартенската изложба на галерия Арт Виза България. Експозицията, разположена във фоайето на Българска търговско-промишлена палата, е наречена “Енигма” и преплита творческите трептения и съкровените емоции на неразгадаемата женска душа на 7 артистични дами: художничките Александрина Караджова, Цветелина Русалиева, Нина Златева, Лидия Стефан и Атанаска Стоянова, a вечерта на откриването гостите се насладиха и на бижута от стъкло на Светлана Гачева от Vetrocity, създадени по фюзинг технология. Истински фурор предизвикаха елегантните тоалети на модния дизайнер Мариана Панайотова (El Mari), която се представя с изискани рокли като опияняващи ухания - част от новата й колекция “Опиатна”. Част от тоалетите в изложбата са създадени в съвместен проект с художничката Александрина Караджова. Специално подбрани картини с женски образи и флорални елементи присъстват в роклите като екзотични щампи и ги превръщат в истинско произведение на изкуството.
January
2012

Изложба "Символи на щастието"

January 2012
Замислена като колоритно продължение на празниците, януарската експозиция на галерия „Арт Виза България” “Символи на щастието” провокира публиката да разгадае знаците на светлината в артистичните тълкувания на двама български художници, които не се нуждаят от представяне: Александрина Караджова и Павел Митков. На галерията гостува с творбите си и френската художничка Мари-Шантал Биела, съпруга на Н. Пр. Марк Михилсен, посланик на Кралство Белгия в България. Събитието за откриването на изложбата бе открито от председателя на Палатата, г-н Цветан Симеонов и бе уважено от министъра по управление на еврофондовете у нас – Томислав Дончев, от г-жа Ингрид Шикова - председател на Евроклуба, Н. Пр. Лешек Хенсел - посланик на Република Полша, Н. Пр. Марк Михилсен - посланик на Кралство Белгия в България и още 13 европейски посланика. Изложбата посетиха и над 17 европейски търговски аташета, както и много представители на бизнеса, и почитатели на съвременното изкуство. Благодарности за снимковия материал на Николай Апов, HiLife и Мариета Спасова.
July
2011

Изложба "Потокът на времето"

July 2011
В най-горещия месец от годината Галерия Арт Виза България откри своята лятна експозиция във фоайето на Българска търговско-промишлена палата. Изложбата, озаглавена “Потокът на времето”, улови артистичните прозрения на трима талантливи и оригинални български художници, които впечатляват ценителите с визията си за света, с колорит и космополитност: Александрина Караджова, Цветелина Русалиева и Моно Петра. Представени са 16 картини, изпълнени с различни материали - сух пастел, акрил и масло, но обединени от общата идея за неумолимия ход на времето, който провокира експресивни съновидения и цветна поезия в творческата душа. Събитието за откриването на експозицията съвпадна с ежегодната среща на Европейския клуб при Българска търговско-промишлена палата и бе открито от г-н Цветан Симеонов, Председател на БТПП. Откриването на изложбата уважиха г-жа Ингрид Шикова, Председател на Евроклуба, Н. Пр. г-н Лешек Хенсел - Посланик на Република Полша, г-н Яцек Адамски - Вицепрезидент на полската Конфедерация на частните работодатели „Лавиатан” и член на Конфедерацията на европейския бизнес „Бизнесюръп”, както и множество представители на бизнеса и почитатели на изкуството. Гостите бяха изключително впечатлени от селекцията на Арт Виза България и самите художници.
Чанта

Няма добавени продукти в чантата

Сайтът ми използва “бисквитки”, за да работи добре. Ако искате да разберете какви данни се записват в тях, натиснете тук. Продължавайки напред, вие се съгласявате с тази функционалност.

OK